Goed nieuws voor de eigenaars van een oldtimer in België!

Goed nieuws voor de eigenaars van een oldtimer in België!

Oldtimers krijgen nu een vrijstelling om de lage-emissiezones (LEZ) van Gent en Antwerpen binnen te rijden. Deze vrijstelling vereist echter, in tegenstelling tot Brussel, een registratieprocedure om boetes te vermijden.

Nieuwe regels voor lage-emissiezones

Onder de nieuwe regels kunnen eigenaars van oude auto’s een gratis individuele vrijstelling krijgen om de LEZ van Antwerpen en Gent binnen te rijden. Tot nu toe konden deze voertuigen maximaal 12 keer per jaar toegang krijgen tot deze zones, tegen betaling van een dagpas van 35 euro. Met deze hervorming neemt Vlaanderen het Brusselse model over, waardoor de vrijstelling constant en gratis wordt.

Vrijstellingen voor voertuigen ouder dan 40 jaar

Het is belangrijk op te merken dat er al een vrijstellingsprincipe bestond in Gent en Antwerpen, maar dat dit alleen gold voor auto’s met een “zeer hoge erfgoedwaarde” die minstens 40 jaar oud moesten zijn, wat 10 jaar meer is dan de huidige leeftijd waarop een auto als oldtimer wordt beschouwd (30 jaar). Deze regel bestond omdat Antwerpen en Gent geen auto’s wilden vrijstellen die al aan een Euro-norm moesten voldoen en die, in het geval van de jongste oldtimers, in 95% van de gevallen overeenkomen met de Euro 1 benzine-norm.

Welke voertuigen zijn betrokken?

Om toegang te krijgen tot de LEZ van Gent en Antwerpen, moeten voertuigen ouder dan 30 jaar zijn sinds hun datum van eerste inschrijving en moeten ze geregistreerd zijn als oldtimers. Ze moeten een speciale nummerplaat dragen: “O”, “1-O”, of een gepersonaliseerde plaat met de rode sticker “OLD”. Deze voertuigen mogen niet worden gebruikt voor commerciële, professionele, woon-werkverkeer of schoolvervoer doeleinden.

Verplichte registratie

In Gent en Antwerpen wordt de vrijstelling niet automatisch verleend zoals in Brussel het geval is. Het is dus nodig om het voertuig vooraf te registreren om deze twee Vlaamse steden binnen te rijden. Deze registratie is geldig zolang de nummerplaat op naam van de eigenaar staat en geldt voor alle Vlaamse steden met een LEZ, waardoor de procedure uniek en gratis is. Het is aan te raden om direct na binnenkomst in een LEZ te registreren om een boete te voorkomen.

Hoe te registreren?

De registratie van een oldtimer vereist het inschrijvingsbewijs van het voertuig. De website van de stad Gent biedt gedetailleerde uitleg en een online formulier om toestemming te verkrijgen. In Antwerpen is het portaal beschikbaar sinds 29 mei. U kunt nog steeds een e-mail sturen met het inschrijvingsbewijs naar LEZ@antwerpen.be met vermelding van de gewenste toegangsdatum. Voertuigen geregistreerd in het buitenland krijgen een registratie die vijf jaar geldig is en verlengbaar is.

Met deze beslissing volgt Vlaanderen Brussel, waardoor liefhebbers van oude auto’s vrijer kunnen rondrijden terwijl het automobiel erfgoed behouden blijft.

Bron: Gocar.be

Door verder te surfen op de website verheyen.be, aanvaardt u het gebruik van cookies. Meer info