Goed verzekerd tijdens de volledige transportketen

Goed verzekerd tijdens de volledige transportketen

Een cargoverzekering dekt eventuele schade aan de goederen tijdens het transport, vanaf de plaats van de verzending tot de levering. Controleer de overeenkomst tussen koper en verkoper op de overdracht van risico tijdens het transport van de goederen.

We geven u het voorbeeld van meubelfabrikant Julie, een van onze professionele klanten. Ze wil een duur stuk hout uit Zweden laten overkomen en komt ons advies vragen over haar transportverzekering. We overlopen de verschillende opties om het hout tijdens de transportketen te verzekeren.

Bepaling van de te dekken risico’s en kosten tijdens het transport

De koper en verkoper bespreken de transportvoorwaarden voor de goederen en, nog belangrijker, bepalen het punt van de overdracht van de bijbehorende risico’s en kosten. Dit gebeurt uiteraard volgens vaste regels en procedures. Gelukkig heeft de Internationale Kamer van Koophandel enkele internationale standaarden uitgewerkt voor de risicodeling tijdens het transport, in overleg met de koper en verkoper.

In totaal zijn er 11 regels. Deze zogenaamde Incoterms® verschillen volgens het punt van overdracht, de exacte plaats en/of het exacte moment in de transportketen, waarbij het risico overgaat van de verkoper naar de koper. De keuze van de Incoterm® is afhankelijk van de partij die het best geplaatst is om een deel van de transportketen te organiseren. 

FOB, CIF, DDP … De Incoterms® bepalen de verzekering tijdens het transport

De Incoterms® FOB (free on board) en CIF (cost insurance and freight) worden het meest gebruikt. Volgens deze Incoterms® gaan de risico’s van de verkoper over naar de koper op het moment dat de goederen in de haven in het schip worden geladen. Een andere courante Incoterm® is DDP (delivered duty paid). Hierbij neemt de verkoper alle transportrisico’s op zich.

Sommige Incoterms®, zoals CIF en CIP (carriage and insurance paid to), leggen verplicht een verzekering op. De verkoper sluit dan een verzekering af op naam en voor rekening van de koper.

En Julie? Zij en de verkoper zijn uiteindelijk de Incoterm® EXW (Ex Works) overeengekomen. Julie staat dus zelf in voor de verzending en de verzekering van het stuk hout vanaf de opslagplaats. 

Incoterms® is een handelsmerk van de Internationale Kamer van Koophandel

Door verder te surfen op de website verheyen.be, aanvaardt u het gebruik van cookies. Meer info