De impact van inflatie op onze verzekeringsproducten

De impact van inflatie op onze verzekeringsproducten

We merken in alle aspecten van ons leven dat de prijzen de afgelopen twee jaar snel zijn gestegen.
Welke impact heeft dit op verzekeringen Transport / Kunst & Patrimonium?

 

Wat zeer belangrijk is om te onthouden :

Als makelaar die zijn klanten optimaal wil verzekeren, is het belangrijk om de waarden die forfaitair vastgelegd zijn na te kijken. Concreet betekent dit dat zowel de maximale waarden van zaken aan boord van voertuigen, als de waarde van de goederen opgeslagen in de winkels niet automatisch worden geïndexeerd in tegenstelling met een brandpolis met ABEX percentage waar dit wel het geval is. Het risico zit dus in het overschrijden van de maximaal verzekerde waarden met als gevolg onderverzekering en gedeeltelijke vergoeding van de geleden schade.

TIP: Controleer deze waarden in uw cargo en vervoer voor eigen rekening polissen en laat deze waar nodig aanpassen! Uw klanten zullen daarmee beter verzekerd zijn.

De impact van de inflatie voor verzekeraars is ook een verzwaring van de schadelast in de polissen. De meeste polissen hebben een vaste vrijstelling. Rekening houdend met de stijging van de prijs van materialen en goederen zal de vrijstelling naar verhouding sneller worden overschreden.

Concreet voorbeeld:

Een schade van 2.500€ met een vrijstelling van 1.000€ → schadevergoeding van 1.500€. Met een inflatie van 18% kost hetzelfde schadegeval voor 2.950€. Als we dezelfde vrijstelling toepassen, komen we uit op een schadevergoeding van 1.950 euro, dus een verhoging van de schadelast met 30%.

Ook expertises zullen meer kosten. De CMR-verzekering worden daardoor erger beïnvloed, aangezien de vergoeding op het gewicht van de goederen gebaseerd is.

Door verder te surfen op de website verheyen.be, aanvaardt u het gebruik van cookies. Meer info