Wie staat in voor het verzekeren van de goederen tijdens het transport?

Wie staat in voor het verzekeren van de goederen tijdens het transport?

Het transport van goederen is niet zonder risico. In geval van schade, dekt de goederenverzekeringspolis schade aan en verlies van de verzekerde goederen. Een goederenverzekering is een essentiële verzekering, dit gezien de internationale verdragen de aansprakelijkheid van de vervoerder beperken.

Neem het geval van uw klant, Jules, eigenaar van een ambachtelijke chocolaterie. Ten gevolge van een kettingbotsing op de E40, wordt zijn dierbare cacao op het wegdek uitgesmeerd. Zoals velen, denkt Jules dat de vervoerder verantwoordelijk is en dat hij de verloren grondstoffen moet betalen. Toch is de realiteit heel anders wantvolgens de geldende wetgeving, is de vervoerder in dit geval niet verantwoordelijk.

Het transportbedrijf vergoedt niet in geval van overmacht.

De vervoerder is niet aansprakelijk voor schade of verliezen die verband houden met een aantal oorzaken die zijn uiteengezet in internationale verdragen. Deze oorzaken, zijn afhankelijk van de aard van het vervoermiddel.

In maritiem transport bijvoorbeeld, is de vervoerder niet aansprakelijk voor schade die verband houdt met de gevaren van de zee, in geval van brand of bij een fout van de bemanning. In wegvervoer neemt het transportbedrijf, bijvoorbeeld in geval van een gewapende overval of bij een verkeersongeval in recht, geen enkele verantwoordelijkheid op zich.

De vervoerder komt slechts gedeeltelijk tussen in de waarde van de goederen

Wanneer de aansprakelijkheid van de vervoerder betrokken is, zal deze aansprakelijkheid ten aanzien van de vervoerde goederen steeds beperkt zijn. In wegvervoer bijvoorbeeld, is de aansprakelijkheid van de vervoerder beperkt tot ongeveer € 10 per kilogram goederen.

Wat de cacao van Jules betreft, die had, afhankelijk van hetgeen er in de koopovereenkomst werd afgesproken, onder de cargopolis van de koper of verkoper moeten vallen.

Door verder te surfen op de website verheyen.be, aanvaardt u het gebruik van cookies. Meer info